Nieuws

 

Kortebaan Voorschoten geannuleerd vanwege hitte

 

De kortebaan van Voorschoten gaat vrijdag niet door. De organisatie heeft deze beslissing genomen vanwege de verwachte extreem warme weersomstandigheden.

 

De temperatuur kan vrijdag wel eens de 35 graden aantikken en dat is te warm voor een evenement voor mens én dier, vinden de leden van de Stichting Paardensport Voorschoten. Daarom heeft de organisatie, in samenspraak met de Gemeente, de NDR en de Kortebaanbond, deze beslissing genomen.

 

Belang

 

“Het is heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, zeker voor iedereen die zich het afgelopen jaar met veel enthousiasme voor dit evenement heeft ingezet. Maar we kunnen niet anders”, legt voorzitter Leo van Vliet namens de Stichting Paardensport Voorschoten uit. “De verwachting is dat de temperatuur zo hoog oploopt dat we in het belang van de paarden, de toeschouwers en de sport niet kunnen organiseren. Er zijn veel instanties die belang hebben bij een snelle beslissing. Daarom hebben wij nu al de knoop doorgehakt.”

 

Gerard Post Uiterweer, voorzitter van de Kortebaanbond, kan zich goed vinden in het besluit van Voorschoten om de kortebaan te annuleren. “Het wordt waarschijnlijk bloedheet. Dan is dit de enige juiste beslissing. Voorschoten kan beter nu op de noodknop drukken, dan op het allerlaatste moment.”

 

Vooralsnog is er geen sprake van een nieuwe datum voor de kortebaan van Voorschoten.

 

 

 Net als vorig jaar vindt de koers over de Van Beethovenlaan plaats op de laatste vrijdag van deze maand, op vrijdag 27 juli, en is daarmee de aftrap van de Voorschotense Paardendagen.

Daarmee wordt de ‘vaste dag’ van 28 juli losgelaten. In 2017 verlengde de organisatie van de Paardenmarkt, in samenwerking met de Stichting Kortebaan Voorschoten, het feest van één dag naar een heel weekend. De kortebaan vindt op vrijdag plaats, de Paardenmarkt op zaterdag en de seniorendag op zondag. Toevalligerwijs viel de kortebaan daarmee vorig jaar toch op 28 juli. Dit jaar is de kortebaan dus op 27 juli.

Mogelijk komen er tijdens de kortebaan op de Van Beethovenlaan meerdere thuisfavorieten aan de start. Eigenaartrainer Rob Strik heeft dit jaar maar liefst drie kortebaners op stal. Hoewel voor hem vooral de Olympische gedachte geldt, droomt hij ervan om op zijn thuisbaan meerdere omlopen te overleven.

Extra hard juichen

Voorschoten zal ook extra hard juichen voor Emi van Jip. De redactie van Kortebaandraverijen huurt de merrie gedurende het kortebaanseizoen van de oorspronkelijke eigenaar Jan Beemsterboer en heeft haar op stal gezet bij trainster Caroline Aalbers. Om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe het is om eigenaar te zijn van een kortebaner, konden liefhebbers voor 100 euro ‘een aandeel’ kopen in dit paard. 87 mensen meldden zich aan, waaronder zeven mensen uit Voorschoten. Het zou daarom bijzonder leuk zijn wanneer Emi van Jip in actie komt op de Van Beethovenlaan.

Wie een weddenschap wil plaatsen, doet er mogelijk verstandig aan om te gaan voor de paarden van Stal de Groningers. Initiatiefnemer Michel Roggen won de afgelopen twee edities in Voorschoten met respectievelijk Barbert (2016) en Jagger Broline (2017). Ook in het huidige seizoen zijn de paarden van Stal de Groningers op dreef. Van de zeven kortebanen wonnen zij maar liefst vier keer.

Deelnemers

Welke paarden deelnemen op 27 juli in Voorschoten, wordt bekend op woensdag 25 juli. De NDR verricht op deze dag de loting. Deze is vervolgens direct te bekijken op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waarmee de bezoekers hun voordeel kunnen doen. Meer informatie over het evenement, dat wordt omlijst door meerdere activiteiten voor kinderen, is te vinden op www.kortebaanvoorschoten.nl.