Historie

 

Kortebaan Voorschoten geannuleerd vanwege hitte

 

De kortebaan van Voorschoten gaat vrijdag niet door. De organisatie heeft deze beslissing genomen vanwege de verwachte extreem warme weersomstandigheden.

De temperatuur kan vrijdag wel eens de 35 graden aantikken en dat is te warm voor een evenement voor mens én dier, vinden de leden van de Stichting Paardensport Voorschoten. Daarom heeft de organisatie, in samenspraak met de Gemeente, de NDR en de Kortebaanbond, deze beslissing genomen.

Belang

“Het is heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, zeker voor iedereen die zich het afgelopen jaar met veel enthousiasme voor dit evenement heeft ingezet. Maar we kunnen niet anders”, legt voorzitter Leo van Vliet namens de Stichting Paardensport Voorschoten uit. “De verwachting is dat de temperatuur zo hoog oploopt dat we in het belang van de paarden, de toeschouwers en de sport niet kunnen organiseren. Er zijn veel instanties die belang hebben bij een snelle beslissing. Daarom hebben wij nu al de knoop doorgehakt.”

Gerard Post Uiterweer, voorzitter van de Kortebaanbond, kan zich goed vinden in het besluit van Voorschoten om de kortebaan te annuleren. “Het wordt waarschijnlijk bloedheet. Dan is dit de enige juiste beslissing. Voorschoten kan beter nu op de noodknop drukken, dan op het allerlaatste moment.”

Vooralsnog is er geen sprake van een nieuwe datum voor de kortebaan van Voorschoten.

 

2017

 

Uitslag Voorschoten 2017:

1. Jagger BrolineJohn de Leeuw 275m
2. ContadorBert Post 275m
3. Obelix WestJohn Dekker 275m
4. Viking CehereWim van der Mespel 275m

 

Jagger Broline en John de Leeuw winnen kortebaan Voorschoten

 

Jagger Broline en John de Leeuw hebben vrijdag de kortebaan van Voorschoten gewonnen. De kampioenspikeur bleef met het paard uit de stal van Hans Bot en in eigendom van Stal de Groningers Contador en Bert Post voor in de finale. Voor Obelix West was het brons weggelegd. Leidschendammer Wim van der Mespel eindigde als vierde met de debuterende Viking Cehere.

 

Het succes houdt maar niet op voor De Leeuw. De afgelopen drie jaar werd hij gekroond tot ‘pikeur voor het jaar’ en hij is hard op weg deze titel met succes te verdedigen. In Voorschoten won hij alweer zijn vijfde kortebaan van het jaar. Ook vorig jaar had hij gewonnen op de Van Beethovenlaan, toen met Barbert. Met deze ruin was hij maandag ook de beste geweest in Stompwijk.

 

In Voorschoten kreeg Jagger Broline het niet cadeau. In de eerste omloop ging tegenstander Dario Prof twee keer van de benen, maar daarna dwongen zijn tegenstanders hem vaak tot een uiterste krachtsinspanning. Tsar de Grammont won in de tweede omloop zelfs een rit van de uiteindelijke winnaar. Contador ging in de derde omloop twee keer in galop waarna ook Obelix West in de halve finale de Zweed tot harde ritten dwong.

Prachtige finale

Uiteindelijk maakten Contador (bijgeloot na de derde omloop) en Jagger Broline er een prachtige finale van. Contador won de eerste rit, maar verloor daarna de strijd in het startvak. Twee keer was Jagger Broline beduidend sneller in de eerste meters en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Burgemeester Pauline Bouvy-Koene reikte na afloop de prijs uit aan de winnende combinatie.

 

Dat Bert Post als tweede eindigde in het gezellig drukke Voorschoten is bijzonder. De pikeur was in het verleden vaak op de kortebaan actief, maar is tegenwoordig werkzaam in Frankrijk. Sinds dit jaar is hij mede-eigenaar van Contador en wil op zijn thuisbaan in Nootdorp op dinsdag 8 augustus hoge ogen gooien. Om ‘in te komen’ op de kortebaan, reed hij vrijdag zijn paard in Voorschoten. Met succes. Hij schakelde in de eerste omloop favoriet Evison uit en was vervolgens diktevreden met de tweede plaats.

 

Foutloos

Obelix West en John Dekker reden een foutloze koers in Voorschoten. In de halve finale was Jagger Broline te sterk. In de troostfinale had de combinatie weinig moeite met de moegestreden Viking Cehere, die verrassend in de tweede omloop Blackpearl Trans R had verslagen.

 

De omzet bij de totalisator was met ruim 32.000 euro echter iets minder dan vorig jaar. Dit is mede te verklaren door het aantal starters van 21 (Lordspirit werd vlak voor de start teruggetrokken) ten opzichte van 24 in 2016.

 

 

Blackpearl Trans R en Evison blikvangers in Voorschoten

Evison en Blackpearl Trans R zijn op papier de meest kansrijke paarden voor de kortebaan in Voorschoten, vrijdag op de Van Beethovenlaan. In totaal doen er 22 paarden mee. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Blackpearl Trans R is het meest bekend bij de inwoners van Voorschoten. De merrie won de kortebaan als vierjarige in 2012. In 2013 en 2015 werd ze vijfde. De troef van pikeur Manon Pools heeft een starthandicap van vijf meter. Ze zal dus steeds in de achtervolging moeten. Een karwei dat aan haar wel besteed is.

Overigens is de merrie net terug van een zware peesblessure die haar ruim een jaar aan de kant hield. Twee weken geleden in Hoofddorp maakte ze haar rentree. Ze verloor in de tweede omloop, maar had laten zien dat het met de vorm wel goed zit.

 

Ervaren

Evison is ook een ervaren kortebaner. De vosruin is sinds 2013 op de kortebaan actief, maar kwam niet eerder in Voorschoten aan de start. Met starthandicap werd hij dit jaar derde in Vroomshoop. Met leerlingpikeur Micha Brouwer op de sulky mag hij het weer vanaf de basisafstand proberen. Dat biedt kansen tijdens het paardvriendelijke evenement op de Van Beethovenlaan.

Ook kampioenspikeur John de Leeuw reist af naar Voorschoten. De Hoofddorper brengt met Jagger Broline de winnaar van de kortebaan in Venhuizen aan de start. Ook rijdt hij de nog onervaren Ucostello. De Leeuw gaat net als voorgaande jaren ruim aan kop in het pikeursklassement.

Met Obelix West heeft de Stichting Paardensport Voorschoten nog een winnaar van het huidige seizoen aan de start. De ruin uit de stal van Caroline Aalbers won de kortebaan in Zwanenburg en is ook in Voorschoten kansrijk.

Voorschotense deelnemer

Rob Strik is traditiegetrouw de Voorschotense deelnemer. Hij neemt deel met Action Invit. Voor de enthousiaste eigenaartrainer geldt de Olympische gedachte. Vorig jaar zorgde hij voor een enorme stunt door kortebaanlegende Viva’s Limburgia naar huis te sturen. Leidschendammer Wim van der Mespel, tegenwoordig woonachtig in Wassenaar, rijdt de outsiders Viking Cehere en Tsar de Grammont.

De kortebaan in Voorschoten maakt deel uit van de Voorschotense Paardendagen, die duren tot en met zondag 30 juli. Tijdens de kortebaan is er volop vermaak voor de kinderen. Er is een springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. Aan het einde van de middag (omstreeks 18.00 uur) huldigt burgemeester Pauline Bouvy-Koene de winnaars.

 

 

Barbert verdedigt titel in Voorschoten

Barbert is op vrijdag 28 juli de titelverdediger tijdens de kortebaan van Voorschoten. Op de Van Beethovenlaan strijdt een maximaal aantal van 24 paarden om de goedgevulde prijzenpot en de hoogste eer. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

De afgelopen twee jaar was Barbert de blikvanger van de kortebaan. In 2015 kon hij zijn favorietenrol niet waarmaken en eindigde als vierde. Een jaar later won de troef van Stal de Groningers glansrijk. Het was zijn vijfde zege van het seizoen. Later werd de ruin gekroond tot ‘Paard van het jaar’.

Winsomgrens

In Voorschoten passeerde hij de winsomgrens van 12.000 euro. De extra vijf meter die dat opleverde, werd tenietgedaan door leerlingpikeur Finn Verkaik op de sulky te zetten. Met een tweede plaats in Assendelft passeerde hij een volgende winsomgrens en is nu definitief opgezadeld met een starthandicap van minimaal vijf meter. Hiermee eindigde hij knap als vierde in Vroomshoop en werd hij derde in Warmond. Vooral tijdens zijn optreden in Warmond maakte hij veel indruk en lijkt een nieuwe overwinning slechts een kwestie van tijd.

Rob Strik vertegenwoordigt de Voorschotense eer op de Van Beethovenlaan. Voor de eigenaartrainer telt vooral de Olympische gedachte, al weet hij met zijn Action Invit zo af en toe te stunten. Zo wist hij vorig jaar de legendarische Viva’s Limburgia op zijn thuisbaan in Voorschoten te verslaan.

Hele weekend feest

De kortebaan vindt dit jaar los van de traditionele Paardenmarkt plaats, die een dag later wordt gehouden. Het is dit jaar het gehele weekend feest in Voorschoten waarbij de liefde voor het paard centraal staat. De kortebaan vormt de aftrap. Voor Piet van Vliet en Adri Hendriks is de editie van 2017 extra bijzonder. Zij vieren dat zij maar liefst 50 jaar deel uitmaken van het bestuur van de Stichting Paardensport Voorschoten.

Welke paarden deelnemen op 28 juli in Voorschoten, wordt bekend op donderdag 26 juli. De NDR verricht op deze dag de loting. Deze is vervolgens direct te bekijken op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waarmee de bezoekers hun voordeel kunnen doen.